mar 162012
 

Artikkel skrevet av Simen Soltvedt med tanker om hva som kjennetegner en god fotoblogg.

Fotoblogging har blitt veldig populært. Både på norskefotoblogger.org, blopp.no og på bloggurat finner du mange fotoblogger. Men er alle fotoblogger og hva er en god fotoblogg? Det er nok ikke lett å finne en entydig definisjon av hva som er en fotoblogg. Men jeg skal prøve å skrive litt om hva jeg mener er kjennetegn på en god fotoblogg.

 

Bildet

En fotoblogg har fokus på bildet. En “skrive”blogg har man gjerne bilder for å underbygge teksten, mens i en fotoblogg bør det være omvendt. Ofte vil bildet tale for seg selv, og tekst vil være overflødig. Jeg skriver bildet og ikke bildene og det er nok fordi jeg er uenig med dem som pøser på med bilder i ett innlegg. Jeg har vært borti at en og samme bloggpost har hatt 15 bilder av en og samme fugl, fra alle mulige vinkler. Da mister jeg fort interessen og de gode bildene forsvinner lett. I tillegg synes jeg det er svært vanskelig å gi konstruktive tilbakemeldinger på slike innlegg f.eks. bilde nr 4 er veldig flott lys og bilde 7 har mer uttrykk enn bilde 6. Veldig bra!

Jeg mener at noe av kluet med fotoblogg er å ha bildet i fokus, og det gjør man ikke ved å pøse på med mange bilder.

Jeg er kresen på hva jeg publiserer. Så hos meg trenger du ikke å vente på bilde hver dag. Målet mitt er at jeg kan lage en fotobok for hvert år, så hver gang jeg skal publisere ett bilde, stiller jeg meg spørsmålet: er det godt nok for å ha i en bok?

Bildeinformasjon

For meg må en god fotoblogg gi noe mer enn gode bilder; jeg liker å lære av andre og og få inspirasjon til å utvikle meg som amatørfotograf. Selv om de besøkende skal nyte bildene, er ikke det alltid hovedgrunnen til at de kommer; de kommer for å få inspirasjon. Så det å dele informasjon om hvordan du tok bildet (exif og etterbehandling) mener jeg er viktig.

Jeg prøver å være ærlig om når jeg har manipulert bilder. Jeg skiller mellom:

Redigering: justere svart- og hvitnivå, beskjære og korrigere for røde øyne mm.
Manipulering: gjøre mer med bildet enn å redigere det; tilføre effekter/layer i PS, konvertere til svart/hvitt, retusjere mm. På min fotoblogg har jeg en egen kategori for slike bilder: Manipulering

Jeg liker å vite når noen har redigert og manipulert ett bilde, slik at jeg kan gi dem ros på rette premisser. Noen er god til å fotografere, noen er god til å manipulere, og noen er god til begge deler.

 

Fotografisk kvalitet og variasjon

Plattform, utseende og navigering er ikke alene trylleformelen til suksess; en fotoblogg uten kvalitetsmessig gode bilder er det samme som en fotballkamp uten ball. For meg er variasjon viktig. Det at den som har fotobloggen mestrer flere stiler og kan variere innholdet er for meg et kvalitetstegn. En blogg bare med HDR-bilder eller fuglebilder, blir for meg fort kjedelig i det lange løp og jeg får det samme problemet som når noen overpubliserer i en post- jeg klarer ikke gi konstruktive tilbakemeldinger.

 

Kommentarer

En ekte fotoblogg må ha muligheten for å kommentere. Ikke alle velger å tilby dette, noe jeg synes er rart. Jeg mener at en blogg uten kommentarfelt, ikke er en blogg. Det er forskjeller i hvor lett det er å kommentere. Noen blogspot-kontoer krever at du bruker google, livejournal,wordpress, Typepad,AIM, eller OpenId som konto, for å legge inn kommentar. Her er WordPress enklere. Flikr og pbase krever at du er medlem for å kunne kommentere.

Så hva er en god fotoblogg? Jeg har ikke fasiten, men for meg er en god fotoblogg summen av det som jeg har nevnt over; hver av delene er ikke nok for å lage en god fotoblogg og ordtaket “helheten er mer en summen av delene” er godt dekkende for hvordan jeg mener en fotoblogg kan bli god.

Lykke til med fotoblogging!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Kontrollkode * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.